Les llengües romàniques

Aproximadament un 8% de la humanitat  parla llengües romàniques o neollatines, derivades del llatí vulgar, amb força semblances entre elles:


Malgrat les semblances, cadascuna d'aquestes llengües ha tingut la seva pròpia evolució. Les agrupem en cinc grups:

1. El grup central

  • El català es parla a Catalunya, el País Valencià, a les Illes Balears, a Andorra, a la franja de Ponent (Aragó), a l'Alguer (Sardenya) i a la Catalunya del Nord (França). És la vuitanta-vuitena llengua més parlada al món.
  • La llengua occitana va tenir el seu esplendor als segles XI i XIII, va ser la llengua dels trobadors i, durant un temps, considerada la més apta per a la poesia. Actualment, força amenaçada, s'estén per França i per Itàlia amb diverses varietats (gascó, llenguadocià, provençal, alvernès, llemosí, delfinès). L'aranès és un dialecte occità. 

2. El grup ibèric

  • La llengua castellana és la llengua romànica amb més nombre de parlants, uns 500 milions, i és la segona llengua més parlada al món. Es va desenvolupar a la regió nord-central de la península Ibèrica, amb una possible influència de les llengües celtes i el basc. Amb la conquesta dels territoris amb influència àrab, es va anar estenent cap al sud, i al segle XVI, cap a l'Amèrica Central i del Sud, a Guinea Equatorial i a algunes regions asiàtiques (Filipines).
  • El portuguès és una de les llengües més parlades al món (176 milions de persones), i tot i que es va originar a Portugal, el nombre de parlants més gran en l'actualitat es situa al Brasil.
  • El gallec el parlen a l'actual Galícia uns tres milions de persones, i està força emparentat amb el portuguès.

3. El grup italoromànic

  • L'italià, parlat per uns cent milions de persones, presenta força diferències dialectals (el llombard, el toscà, el piemontès, el lígur, el vènet, l'emilianoromanyès, el napolità i el sicilià). L'italià modern es basa sobretot en el dialecte toscà de Florència. A diferència de les altres llengües romàniques l'italià fa el plural en -e (femení) o -i (masculí), com els nominatius plural de la primera i de la segona declinació.
  • El sard es parla a l'illa de Sardenya.

4. El grup gal·loromànic

  • El francès va néixer als voltants de París i es va estendre per tot França. Durant el segle XIX, amb la colonització, va arribar arreu del món, sobretot a Àfrica, però també a alguns punts d'Amèrica i Oceania, i fins i tot a Àsia. A Europa, també és llengua oficial a Bèlgica, Suïssa, Itàlia, Luxemburg i Mònaco. El parlen uns 77 milions de persones com a llengua materna, però la xifra pot arribar als 128 milions si es tenen en compte els qui la tenen com a segona llengua.
  • El retroromànic es parla sobretot a zones del nord d'Itàlia i a una part de Suïsa. El parlen unes 60 mil persones.

5. El grup oriental

  • El romanès és parlat per uns 28 milions de persones, la majoria a Romania, i una part a Moldàvia. Té una forta influència del substrat traci i l'aportació eslava.
  • El dàlmata prové del llatí que es parlava a la costa oriental del mar Adriàtic (Croàcia i Montenegro), però mai va passar dels 50 mil parlants. Ja no és una llengua viva, l'últim parlant va morir el 1898.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada